Rijopleiding voor vrouwen

De meeste vrouwen leren anders dan mannen. Dat geldt ook voor het leren besturen van een auto. Traditioneel wordt de reguliere rijlesmethodiek meestal nog steeds vanuit mannelijk perspectief gegeven. Hierbij voelen veel vrouwen zich niet op hun gemak en dit belemmert hen om ontspannen te leren autorijden.
De reden dat de opleiding specifiek op vrouwen is gericht is, omdat vrouwen een ander soort aandacht en steun nodig hebben dan mannen. Ze hebben behoefte aan meer uitleg, terwijl mannen meteen een opdracht uitvoeren. Met behulp van tekeningen worden bijvoorbeeld verkeerssituaties op de snelweg en drukke kruispunten doorgenomen. Vrouwen krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen die een reguliere rijopleiding volgen, een bepaalde vorm van rijangst kunnen ontwikkelen, ook nadat ze hun rijbewijs hebben gehaald. 95 procent van de mensen met een vorm van rijangst zijn vrouwen.
Bij reguliere opleidingsvormen ontwikkelen veel vrouwen een zodanig gebrek aan zelfvertrouwen achter het stuur dat zich later vervolgens gemakkelijk primaire rijangst ontwikkelt. Angst voor de snelweg, files of autopech belemmert vooral vrouwen ontspannen achter het stuur te zitten.

De rijopleiding voor vrouwen is bedoeld voor alle vrouwen die rijles willen gaan nemen, ook als er dan in het geheel nog geen sprake is van rijangst.
‘Het is in ieder geval verstandig om voor de rijopleiding voor vrouwen te kiezen als de leerling bij voorbaat al tegen de lessen opziet. Maar de meeste vrouwen die daar aanvankelijk niet tegen opzien kunnen uiteindelijk even goed primaire rijangst gaan ontwikkelen en zijn met deze speciale opleiding dus beter af.

Taboesfeer
Wij vinden het coachen van vrouwen een unieke en interessante ontwikkeling. Wij begeleiden ook vrouwen die allerlei soorten rijangsten hebben ontwikkeld. De meeste mensen kennen wel iemand in hun omgeving met een vorm van rijangst. Rijangst zit eigenlijk nog in de taboesfeer. Het onderwerp wordt vermeden. De meeste cliënten die wij les geven, denken dat ze de enige zijn. Maar in werkelijkheid voelt niemand zich prettig op een donkere weg in storm en regen. Deze vorm van primaire angst houdt de bestuurder juist alert en zorgt hierdoor juist voor extra veilig rijgedrag.
Leerlingen met rijangst komen meestal via de psycholoog bij Autorijschool Ina Krul terecht. Vaak ontstaan klachten tijdens een nare periode in hun leven. Ze krijgen op de snelweg plotseling bepaalde angsten of raken in paniek. Ze denken dat het aan het autorijden ligt, maar meestal is er een achterliggende oorzaak. Om deze angsten te voorkomen gaan ze vermijdingsgedrag vertonen. In het gunstigste geval rijden ze alleen nog op B-wegen, maar sommige durven helemaal niet meer te rijden. Het belemmert hun beroepsmatig of hun sociale leven lijdt eronder. De enige manier om over de rijangst heen te komen is door weer te gaan rijden. Het is een kwestie van zien, voelen en ervaren.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van de rijopleiding voor vrouwen, neem dan contact met ons op.