Praktijkexamen Auto

Het examen duurt in totaal 55 minuten.
Het bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:
* de uitnodiging voor je examen
* je identiteitsbewijs
* of je bent geslaagd voor je theorie-examen
* of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je in de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

3. De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt.
Daarbij let hij onder meer op:
* beheersing van de auto
* kijkgedrag
* voorrang verlenen
* inhalen
* in- en uitvoegen
* rijden op kruispunten en rotondes
* bijzondere verrichtingen

4. De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd?
Dan kun je nĂ¡ de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Ben je gezakt?
Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.
Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.
Langer wachten na afgebroken examen
Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je pas na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen. Normaal is de verplichte wachttijd 2 weken als je bent gezakt.