Faalangst

Extreem zenuwachtig of last van faalangst?

Een faalangst examen kan je helpen!

A. Wat is het faalangstexamen?
En wat maakt het nu anders dan het ‘gewone’ rijexamen voor de personenauto?

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?
Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als je al in het BNOR-traject zit, kun je dit speciale examen aanvragen. Als jij vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kun je het beste een rijschool zoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kun je al vanaf je eerste rijles werken aan je spanning.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid
De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.
Duurt 80 minuten.
Het faalangstexamen duurt in de proefperiode langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig jouw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om jou op je gemak te stellen. Want als jij je op je gemak voelt, dan presteer je het beste!

Time-out aanvragen
Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.

Niet makkelijker
Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat jij moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

B. Wat is faalangst en hoe is het te voorkomen?
Wat is faalangst eigenlijk?
Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.

Twee soorten angst
Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. Je bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als je last hebt van faalangst voor het rijexamen zak je vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl je in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.
Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

Speciaal rijexamen ontwikkeld
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen die in het reguliere onderwijs zakt voor het afsluitende examen lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dat teveel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen.

Wanneer heb je faalangst voor het rijexamen?
Bijna iedereen is zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is normaal. Het kan je juist stimuleren om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig. Maar dat hoeft geen faalangst te zijn. Je spreekt pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die je tijdens je rijlessen nooit maakte. Er is geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Of omdat je geen klik had met je rijinstructeur. Besteed daarom genoeg aandacht aan het vinden van een goede rijschool en rijinstructeur. Tips daarvoor krijg je op deze website en via www.rijschoolgegevens.nl.
Er is ook geen sprake van faalangst voor het rijexamen als je last hebt van angst als karaktereigenschap/persoonlijkheidsstoornis. Op internet vind je hier veel informatie over, onder andere op www.faalangst.nl. Daar vind je een test die meet of je hieraan lijdt; en wat je er dan aan kunt doen.

Voorkom angst
Voorkomen is beter dan genezen. Kijk daarom eens op www.faalangst.nl om je te verdiepen in angst voor het rijexamen. Op deze site is een speciale knop ‘rijexamenangst’ te vinden. Daar kun je een test doen, een artikel lezen, een boek bestellen en een gratis gadget over rijexamenangst downloaden (een kaart met allemaal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden). Neem er eens een kijkje, het is de moeite waard.

Bron: CBR
Faalangstrijexamen.nl